Indisch verzet in Haags stadhuis

Het Haags Historisch Museum en Stichting Atrium vroegen Herman Keppy in 2019 om een tentoonstelling samen te stellen naar aanleiding van zijn boek over het Indisch en Indonesisch verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog; het verzet in Den Haag had een groot aandeel in het geheel.
Toen de Duitsers op 10 mei 1940 binnenvielen, bevonden er zich in Nederland tienduizenden mensen uit Nederlands-Indië. Relatief veel van hen namen deel aan het verzet en de strijd tegen de Duitse bezetter. Alleen al in Den Haag waren er meer dan vijftig van hen betrokken bij vele vormen van verzet: het laten onderduiken van mensen, sabotage, overvallen, de Ordedienst, de illegale pers en de Engelandvaart. Menig Indische jongen bemande de RAF-vliegtuigen die missies vlogen boven bezet gebied en Duitsland.
Anderhalf jaar nadat de tentoonstelling werd uitgesteld vanwege de pandemie, is Indisch Den Haag contra de nazi's in mei alsnog te zien in het Atrium van het Stadhuis Den Haag, van 2 t/m 19 mei 2022. Mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818!
Share our website