1 september tv-serie 'Indonesia roept!'

Het gezin Van Langen met links Rein, de latere grootvader van Hans Goedkoop, (c) NTR

De NTR kondigt een nieuwe, achtdelige serie aan, over Indonesië in de periode 1900-1950. Het persbericht luidt als volgt:


Indonesia Roept!  
 
1 september    22.10 uur NPO2     aflevering 1 Koloniale spekkoek 
 Hans Goedkoop vertrekt naar Indonesië, op zoek naar de sporen van zijn grootvader Rein van Langen. Die zal het brengen tot chef-staf van het koloniale leger. Wat maakt ‘opa Rein’ mee, waar is hij bij betrokken? Maar eerst de familiegeschiedenis. Hoe Indisch is Hans? Een DNA-test laat een verrassende uitslag zien, de koloniale spekkoek heeft vele laagjes.  
 
8 september    22.20 uur NPO2     aflevering 2 Land van onderdanen 
In Nederlands-Indië kan het niet op in de jaren twintig. De economie bloeit als nooit tevoren, de winsten zijn enorm, zeker bij de uitgestrekte plantages op Sumatra. Daar begint de opa van Hans Goedkoop zijn carrière, als jonge luitenant in het koloniale leger, het KNIL. Dat treedt hard op tegen de onderdanen van de kolonie. Die beginnen te dromen over vrijheid. Hans leert hoe Indonesische artsen hun land willen genezen van de ziekte die kolonialisme heet. En hij gaat langs bij de Ombilin kolenmijnen, waar dwangarbeid nog heel gewoon is. 
 
15 september    22.20 uur NPO2     aflevering 3 Nog 300 jaar 
De wereldeconomie stort in begin jaren dertig en Nederlands-Indië wordt niet gespaard. Winsten verdampen, arbeiders massaal ontslagen. De opa van Hans Goedkoop wordt als officier van het koloniale leger gestationeerd op een strategische plek, Balikpapan. Er is daar veel olie en al gauw zoemt de vraag rond: wanneer komt de aanval? Van Japan welteverstaan, de nieuwe macht in Azië. In de kolonie zelf broeit het ook. Het Nederlands gezag garandeert rust en welvaart, maar dat wordt steeds lastiger vanwege enorme bezuinigingen die Den Haag oplegt. En dan is daar nog die nieuwe ster in opkomst: een jonge ingenieur, Soekarno genaamd.   
 
22 september    22.20 uur NPO2      aflevering 4 Omgekeerde wereld 
Als de Duitsers Nederland binnenvallen, het is mei 1940, zit Rein van Langen, de opa van Hans Goedkoop, in Den Haag. Hij volgt er de Hogere Krijgsschool. Als officier van het koloniale leger wordt hij afgevoerd naar kamp Colditz, in Duitsland [Goedkoop loopt daar rond met Indies-tijdschriftredacteur Herman Keppy, die er uitgebreid over schreef in zijn boek Zijn jullie kerels of lafaards? De Indische en Indonesische strijd tegen de nazi's, 1940-1945]. En krijgt zodoende niets mee van wat er gebeurt in Indië, zijn geboorteland. Natuurlijk hoort hij van de Japanse inval en de vernederende capitulatie. Maar hoe de samenleving in een paar jaar tijd compleet verandert, dat hoort ‘opa Rein’ niet. Niets over de dwangarbeid en honger die de Japanse bezetting kenmerkt. Maar ook niets over de Indonesische elite die begint aan de opbouw van een eigen natie. 
 
29 september    22.20 uur NPO2     aflevering 5 Geen weg terug 
De opa van Hans Goedkoop, kolonel Rein van Langen, komt in oktober 1945 terug in een land dat zichzelf inmiddels Indonesië noemt. ‘Opa Rein’ is verbijsterd over het uitroepen van de Republik Indonesia, twee maanden eerder. Dat zijn wat door Japan opgestookte rebellen die je snel onschadelijk kan maken. Denkt hij. Denken heel veel Nederlanders. Maar heel veel Indonesiërs zijn nu echt elk vreemd gezag beu. Merdeka! Vrijheid! Er volgen chaotische maanden vol geweld, in Nederland ‘bersiap’ genoemd. Hans praat met ooggetuigen. Ondertussen komen onderhandelingen op gang. En arriveren er vele Nederlandse soldaten, mannen die dienen in de nieuw opgerichte Tijgerbrigade, onder commando van zijn opa.   


Rein van Langen (midden) in 1947, collectie Nationaal Archief

6 oktober    22.20 uur NPO2      aflevering 6 Ten aanval  
Na een goed jaar strijd is het Nederland nog altijd niet gelukt de voormalige kolonie opnieuw te beheersen. Diplomatie baat niet, de frustratie loopt op. Het leger wil een doorbraak forceren en zo begint in de zomer van 1947 een zogenaamde ‘politionele actie’, ofwel een grootschalige militaire operatie tegen de Republik Indonesia. De Tijgerbrigade onder leiding van de opa van Hans Goedkoop heeft als taak Centraal Java te veroveren. 
 
13 oktober    22.20 uur NPO2      aflevering 7 Eindstrijd 
Even lijken de Nederlanders de hoofdprijs te winnen: eind 1948 nemen ze de hoofdstad in van de Republik Indonesia, Djokjakarta, met een spectaculaire luchtlanding. President Soekarno wordt gevangen genomen. De opa van Hans Goedkoop kan tevreden zijn. Maar het tij keert snel. Er vallen meer en meer doden onder de Nederlandse militairen, het thuisfront gaat twijfelen, de diplomatieke druk van buiten neem toe. Nederland geeft de strijd op.  
 
20 oktober    22.20 uur NPO2      aflevering 8 De erfenis 
Eind december 1949, de oorlog is voorbij. Het koloniale leger waar de opa van Hans Goedkoop zijn hele leven mee is verbonden wordt opgedoekt. ‘Opa Rein’ is er als chef-staf zelf verantwoordelijk voor. Er is nog een laatste, ‘geheime klus’: de beruchte kapitein Raymond Westerling het land uitsmokkelen. Dat doet de chef-staf, maar zijn betrokkenheid lekt uit. Net niet ontslagen, met toch maar een ridderorde – zo verlaat Van Langen voorgoed zijn geboorteland. Is hij verbitterd? Hoe verwerkt hij de oorlog? Hoe doen anderen dat? Hans praat er over met zijn eigen familie. Wat weten zij van opa in zijn latere jaren?  En wat kan Hans er van leren?
 
 
 


 
Share our website