Films en lezingen in Museum Het SchipFilmvertoningen Kruisbestuiving
In dit eerste deel van wat uiteindelijk een tweeluik zal worden, vertelt Frans Leidelmeijer,  maker van de film (met Bie Muusze) en zelf geboren in Indië, over de invloed van de Indonesische cultuur op de toegepaste kunst en architectuur in Nederland in de periode 1890-1940.
Van 1890-1915 speelt de batik vooral een prominente rol. Nederlandse ontwerpers nemen de Javaanse batiktechniek over en gebruikten daarbij eigentijdse westerse motieven en pasten die toe op voorwerpen voor het interieur met gebruikmaking van materialen als katoen, zijde, fluweel, leer, perkament en in de jaren twintig, zelfs op celluloid.
Na 1910 zullen vooral architecten en ontwerpers van de Amsterdamse School zich in hun werken laten inspireren door de Hindu-Javaanse, Hindu-Balinese en boeddhistisch-Javaanse architectuur, maar ook door de traditionele Minangkabau- en Batak-architectuur. In de paleizen voor arbeiders in de Spaarndammerbuurt en de Dageraad, maar ook bij de woningen voor de midden- en hogere klassen in Plan Zuid.

Het programma ziet er als volgt uit:
Vanaf 14.00 uur is er gelegenheid om op vertoon van uw kortingskaart of een geldig entreebewijs een bezoek te brengen aan de tentoonstelling. Ook kunt u deelnemen aan de rondleiding; die vertrekt om 14.00 uur en om 15.00 uur (de rondleiding van 15.00 uur wordt in het Engels gegeven).
16.00 uur Inleiding door Frans Leidelmeijer
16.15 uur Start film
17.15 uur: Einde film, start Q&A
18.00 uur: Einde
Lezingen van de curator
Melle van Maanen (hierboven aan het woord op de Tong Tong Fair 2022) vertelt over de invloed van Indonesische kunst en kunstnijverheid op de Amsterdamse School.

Zie voor alle data de website van Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45 in Amsterdam. 
Share our website