Sporen van Indië

Goedkoop voor een toko in Amersfoort, still uit Sporen van Indië

Ontvangen op 10 maart 2023:

Beste Redactie,

Eindelijk is er een film die niet alleen voor de Indo's is gemaakt. Maar juist héél Nederland wil verbinden aan het feit dat de Indo met alle culturele invloeden echt onderdeel is van onze samenleving!
Presentator Hans Goedkoop heeft er een Filmische Documentaire van gemaakt: een nieuw genre wat veel meer is dan een traditionele documentaire. Eerste scores: 8.9 op IMDB

Na een aantal zelf georganiseerde vertoningen in grote theaters (4000 bezoekers bij de eerste vertoningen in AFAS Theater Leusden). Komt er nu een tour op gang langs 20+ filmhuizen.
Beroemde documentairemaakster Hetty Naaijkens was bij de première in Amersfoort, en erg onder de indruk.

Mag ik u uitnodigen om te kijken kijken bij één van de laatste eigen vertoningen (13 en 14 maart in AFAS Theater Leusden voor 800 man). Of bij één van de eerste filmhuis vertoningen (23 maart in de nieuwe The Movies in Amsterdam, of 20 april in Dakota Den Haag)?

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bKSvMIStcmM
Website: https://sporenvanindie.nl
IMDB:  https://www.imdb.com/title/tt24075388/
In Hans Goedkoop heeft deze redactie alle vertrouwen, maar beetje curieus is dit persbericht wel. Zo is het onaardig (veel bezoekers zullen toch echt wel Indisch zijn) en tamelijk onzinnig (dit geldt voor andere documentaires ook) om eindelijk [...] niet alleen voor de Indo's gemaakt als voordeel te presenteren, om vervolgens wel de waardering van Indo-coryfee Naaijkens, maakster van ettelijke Indo-documentaires, op te voeren als aanbeveling.
Ook vraag je je af hoe deze film zich verhoudt tot Goedkoops tweedelige documentaire De Indische rekening, die in februari 2022 werd uitgezonden, en de zevendelige serie Indonesia roept!, waar Goedkoop al jaren mee bezig is, in samenwerking met Gerda Jansen-Hendriks (zie haar interessante blog), en die komend najaar van start zou moeten gaan. Kennelijk staat in Sporen van Indië de stad Amersfoort in zijn verwevenheid met de kolonie centraal, maar als je de trailer bekijkt, komen toch allerlei bekend aandoende archiefbeelden van Ind(ones)ië voorbij. En het bijbehorende educatieve programma
vertelt de landelijke geschiedenis aan de hand van lokale voorbeelden’. De ambitie is dus wel degelijk bovenlokaal. Hopelijk raakt de verrassing van de nieuwe, zeer professioneel gemaakte, zevendelige serie niet ondergraven door de projecten tussendoor.
Nou ja, we gaan kijken!
 
Share our website