Nieuwsbrief februari 2023

Beste lezer,

Februari is een korte maand, maar u heeft de afgelopen weken wel heel weinig nieuwe stukken op onze website kunnen vinden. De artikelen die er staan: dat van Arjen Mulder over de essaybundel Dat wij zongen, over twintig Caraïbische schrijvers, en dat van Boudewijn Walraven over De koopman van Kanton, de biografie van een vroege Chinareiziger, mogen er zijn. Beide schrijvers zijn zeer enthousiast over het gelezene, en dat is voor een vaak krities tijdschrift heel fijn. Ook het karige nieuws dat ik heb gepubliceerd, over het besluit van ‘Buckingham Palace’ een besmette diamant van Queen Mary’s kroon te verwijderen, is toe te juichen; er wordt wereldwijd steeds openlijker en op ‘hoog niveau’ erkend dat het kolonialisme een kwalijk verschijnsel was – deels afgedwongen, maar dat zij zo.

Indische muziek
De reden dat het even stil is geweest, is het overlijden van een naast familielid. Maar dat treurige feit heeft mij wel opnieuw de Indische muziek op het pad gebracht die door antropoloog/pianist Henk Mak van Dijk is onderzocht, beschreven en opgenomen. De gestorvene had diens cd Herinneringen uit Java bij haar bed liggen; zelf had ze geen Indische connectie – die is pas in de volgende generatie ontstaan –, maar ze heeft wel zeer genoten van de composities van componisten als Paul Seelig en Constant van de Wall. Van die laatste hebben we de Dans van Dewi Srikandi laten horen, en geloof het of niet: het klonk mooier in de aula dan de fijnzinnige Berceuse van Chopin, gespeeld door Maurizio Pollini.
Ik vroeg Henk of de cd nog te krijgen is, en dat is zo: u kunt die voor een zeer schappelijke prijs bij hem bestellen via makvandijk@hotmail.com. Henk heeft ook een cd met liederen opgenomen, Angin timor gelumbang barat. De oostenwind golft naar het westen, gezongen door sopraan Renate Arends. Ook die is nog beschikbaar.

Immaterieel erfgoed
Tot slot nog een goed bericht: het V-fonds is bereid ook kennis als immaterieel erfgoed te erkennen en lezen als een ‘interactieve bezigheid’. Als onze stichting haar plannen nog wat nader uitwerkt, mogen we een aanvraag indienen bij de nieuwe regeling voor Indisch en Moluks erfgoed. En wij zullen Henk Mak van Dijk aansporen dat ook te doen: zoveel echt Indisch erfgoed is er niet – vaak wordt op dit terrein Indisch en Indonesisch verward – en de muziek verdient het.

Met hartelijke groet,

Esther Wils


 
Share our website