Vrijdag 13: uitgeloot

door Esther Wils

Zowel redactielid Herman Keppy als ondergetekende kreeg bericht dat de bij VWS ingediende subsidieaanvraag het niet had gehaald; die had te diep in de hoge hoed van de notaris gezeten, al was aan de formele eisen voldaan. Herman, die met zijn vorige boek Zijn jullie kerels of lafaards?, over het verzet van Indische en Indonesische mensen tegen de nazi's, een voorheen grotendeels verborgen onderwerp boven water heeft gehaald en een heleboel media-aandacht heeft gekregen, loopt daarmee een tegemoetkoming in de onderzoekskosten mis en moet alle arbeid aan het nieuwe boek - opnieuw met pionierend onderzoek - in zijn vrije tijd verrichten. Iets dergelijks dreigt voor de medewerkers van Indies tijdschrift: het is de vraag of wij onze auteurs zullen kunnen blijven betalen - de honoraria zijn zeer bescheiden, maar zonder tegenprestatie gaan wij geen mensen aan het werk zetten.
Wellicht werd er bij het ministerie opgelucht adem gehaald; wij zijn niet enthousiast over hun werkwijze bij de verdeling van de 20,4 miljoen die beschikbaar zijn gesteld voor 'de erkenning van Indisch en Moluks Nederland'. Waarom dat is, legde ik al eens uit en u kunt het hier nalezen:
april 2021: artikel in Indies tijdschrift 2021 #1
4 november 2021, verslag van een bezoek aan het ministerie
6 november 2021, antwoord van VWS

Tientjesleden
U kunt zich misschien voorstellen dat we als redactie en medewerkers perspectief nodig hebben om aan de slag te blijven; het is in deze waanzinnige wereld sowieso al steeds lastiger om de relevantie van het eigen geploeter in te zien. Maar er verschijnen gelukkig nog altijd mooie en/of interessante boeken om aan te bevelen, er zijn dito tentoonstellingen te bekijken en er zijn auteurs die met boeiende voorstellen bij ons aankomen. Daarbij zijn er op het gebied van de (post)koloniale cultuur en geschiedenis helaas nog allerlei publicaties, exposities en andere manifestaties die een eenzijdige, tendentieuze oriëntatie hanteren en weerwoord behoeven.
Wij hebben onze begroting al flink ingeklonken om de website in de lucht te kunnen houden; met dank aan Stichting Sanegeest kunnen we dit jaar wekelijks een stuk publiceren. Om volgend jaar door te kunnen, valt de broekriem nog iets vaster aan te halen; als elke lezer van onze nieuwsbrief een tientje doneert, blijft de website betaalbaar - al moet het Indies jaarboek dan wellicht sneuvelen. Mocht u belangstelling hebben om mee te doen: u vindt hier het rekeningnummer van Stichting Indische Cultuur & Kritiek.

 
Share our website