Rondetafelgesprek over ODGOI

door Esther Wils

Een minderheid van de militairen aan Nederlandse kant was tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië überhaupt bij 'gevechtshandelingen' betrokken. Dat mag je inmiddels algemeen bekend beschouwen en is ook bij de presentatie van de uitkomsten van het Grote Onderzoek benadrukt, net als de plek waar de verantwoordelijkheid voor het structureel gepleegde geweld -- en/of het negeren daarvan -- moet worden gelegd: bij de politieke en de militaire leiding. Hoewel de kern van het verhaal al lang bekend was en vooral nog eens zeer goed is uitgezocht hoe deze processen in hun werk gingen, zijn er kennelijk toch nog mensen die deze uitkomst willen bestrijden. Alsof ze niks beters te doen heeft, gaat de commissie voor Buitenlandse Zaken in gesprek met een aantal van hen, onder wie een paar notoire oproerkraaiers zonder achterban.  
De website van de Tweede Kamer vermeldt het onderstaande:

'De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken houdt op maandag 23 mei 2022 van 10.00 tot 16.15 uur een rondetafelgesprek over de uitkomsten van het onderzoeksprogramma 'Dekolonisatie, onafhankelijkheid, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950'. Het gesprek bestaat uit vier delen. Deel 1, 2 en 3 vinden plaats op 23 mei 2022. Op maandag 30 mei volgt het vierde deel van het gesprek van 13.00 tot 16.30 uur. 
Het rondetafelgesprek vindt plaats in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Via de website kunt u deel 1 en 2 live meekijken. Dit is ook mogelijk via de app en website van Debat Direct. Deel 3 van het rondetafelgesprek wordt niet uitgezonden; dit deel is besloten.'

Ik raad u aan deze discussie te negeren, het zal ongetwijfeld een bron van ergernis zijn. De enige reden haar te vermelden, is om te signaleren dat de ministeries van VWS en dus ook BuZa aan de ene kant overmatig hun best doen aan nu wel grotendeels afgehandelde kwesties aandacht te besteden, aan de andere kant geen idee hebben wie ze tegenover zich hebben. De falende overheid.
 
Share our website