Belasting en spotprenten in het museum


In Rotterdam bestaat er een belasting- en douanemuseum. Nooit eerder van gehoord, nu trekken zij de aandacht met de aankondiging van de tentoonstelling Belast koloniaal verleden. Van de website:
'Onderzoek naar ons belast koloniaal verleden in het depot van het museum vormde de start van deze tentoonstelling. [...] In deze tentoonstelling staan de koloniale belastingsystemen in de Nederlandse geschiedenis centraal, met aandacht voor de onderdrukking, uitbuiting en slavernij die hiermee gepaard gingen. Belastingen zijn vanaf het begin verweven met de Nederlandse kolonisatie. Zodra overzeese landen veroverd waren, werden de eerste vormen van belastingen ingevoerd, waarmee de Nederlandse staatskas werd gevuld.'
Van 22 april tot 30 oktober 2022, Parklaan 14-16, RotterdamHet Haags museum Beeld en geluid brengt de tentoonstelling Indonesië getekend. De onafhankelijkheidsoorlog in spotprenten. Van de website:
'In deze tentoonstelling zijn bijzondere prenten te zien van belangrijke politieke tekenaars uit die tijd. Zij publiceerden in de verschillende kranten en tijdschriften die het verzuilde Nederland rijk was. Van het linkse De Waarheid tot het rechtse Elseviers Weekblad. Ze gaven met hun vaak scherpe tekeningen kritisch commentaar op de verschillende spelers in de oorlog en op de politieke arena in Nederland.
Deze tekeningen bieden een uniek tijdsbeeld. Ze laten zien hoe er destijds werd gedacht over de onafhankelijkheidsstrijd, de oorlogshandelingen en de politieke situatie. Naast tekeningen uit Nederlandse kranten en periodieken zie je ook affiches en pamfletten van de zijde van de onafhankelijkheidsstrijders. Deze worden gepresenteerd in samenwerking met de Universiteit Leiden, Atlas van Stolk en historici van de Gadjah Mada University en de State University in Yogyakarta.'
Van 28 april t/m 3 juli, Zeestraat 82, Den Haag

Bij de afbeelding bovenaan: beschilderd houten beeld van een Indonesische ambtenaar, in 1964 door Indonesische studenten geschonken aan de directeur van de Rijks Belasting Academie en het museum.
Onderaan: Drees probeert het uitbarsten van de vulkaan te stoppen (fragment).
Share our website