Tentoonstellingen over de kolonies

Van Museum Bronbeek is bekend dat het in 2022 een nieuwe, permanente opstelling zal openen over de koloniale geschiedenis van Nederland, met speciale aandacht de militaire kant, maar overigens multiperspectivisch - zie voor meer informatie het interview met Jonathan Verwey in Indies tijdschrift 2020 #1. In datzelfde nummer vertelt Harm Stevens over de tentoonstelling Revolusi, die het Rijks in februari 2022 hoopt te openen, waarin eveneens personen uit verschillende geledingen worden gepresenteerd met hun verhalen.
Onlangs verstuurde ook de Sophiahof een persbericht waarin de nieuwe, semipermanente opstelling van IHC en MHM wordt aangekondigd, met de onmogelijke naam Ons land. Dekolonisatie, generaties, verhalen (meer een boodschappenlijst dan een titel), gemaakt onder auspiciën van huishoogleraren Raben en Steijlen. Ook hier staan individuele geschiedenissen centraal; acht families moeten de verschillende ervaringen vertegenwoordigen.
Verrassing: ook het Tropenmuseum bereidt een herinrichting voor van de afdeling koloniale geschiedenis, waarvoor de hele eerste verdieping wordt ingeruimd en waarbij nu ook de slavernij wordt betrokken. Titel: De erfenis. Over de precieze invulling is nog weinig te lezen, maar 'Het Tropenmuseum werkt voor De erfenis samen met diverse groepen mensen om zo een meervoudig perspectief te kunnen waarborgen.'
Natuurlijk, interessant al die kanten van het verhaal. Hopelijk blijft het niet bij fragmentatie en kunnen we straks ook de visie herkennen van degenen die er het meest van afweten.
Foto bovenaan: de hal van het Tropenmuseum
Share our website