Een eerlijk gesprek over Indonesië

Het online-tijdschrift De Correspondent organiseerde een gesprek rondom de bevordering van kennis omtrent de koloniale geschiedenis die VWS voorstaat met een deel van de 20,4 miljoen die opnieuw zijn uitgetrokken voor de ‘erkenning van Indisch en Moluks Nederland’. Deelnemers waren David Van Reybrouck, Karin Amatmoekrim, Reggie Baay en Jet Bussemaker – die laatste in haar hoedanigheid van voorzitter van de commissie die advies moet uitbrengen over de besteding. Het gesprek werd voorgezet door Yanti Danoekoesoemo.
Van Reybrouck maakt zich zorgen over de doelstelling van de commissie; is zij zich er wel genoeg van bewust hoe relatief klein de groep Nederlandse, Indische en Molukse mensen was die ermee te maken heeft gehad, in verhouding tot de miljoenen Indonesiërs die onder het koloniale juk én onder de lange oorlog (WO II en de onafhankelijkheidsoorlog) hebben geleden? Inzet van zijn boek Revolusi was de geschiedenis van Indonesië in mondiaal perspectief te plaatsen en haar uit het Nederlands georiënteerde perspectief te bevrijden. Er wordt geklaagd over te weinig aandacht voor 15 augustus, maar zou 17 augustus niet meer gewicht moeten krijgen in de herdenkingen?
Van Reybrouck kondigde overigens wel aan in 2022 een website te zullen openen voor alle reacties op zijn boek; ook over de belevenissen van Indische, Molukse en Nederlandse deelnemers aan deze geschiedenis zijn nog interessante verhalen te vertellen. En hij maakt in het voorjaar van 2022 een tournee langs theaters om over zijn onderzoek in gesprek te gaan.
Schrijfster en Correspondent-medewerkster Amatmoekrim reageert vanuit haar ervaring met de beweging die ijvert voor emancipatie van het geschiedbeeld met betrekking tot de West – zij werkt o.a. samen met de Black Archives en Top Notch [https://top-notch.nl/over-topnotch], producent van hiphopmuziek en boeken.
Luistert u zelf naar de discussie: https://soundcloud.com/de-correspondent/cor-een-eerlijk-gesprek-over-indonesie-podcast-onlinemaster-44124-041221
 
Share our website