Boeken in BataviaBij Spui25 was maandag 15 maart 2021 een lezing te volgen door Lisa Kuitert, over het boekenbedrijf in Indië. De website kondigde de lezing als volgt aan:
'In Nederlands-Indië werd gelezen! Er waren vele uitgevers, boekhandels, drukkerijen. Van Nederlanders, Indonesiërs, en van in de kolonie woonachtige Chinezen en Arabieren. Of ze nu geschreven waren op palmbladeren, gekerfd in houtblokken of gesteendrukt met inkt van de damarboom: in de koloniale geschiedenis waren boeken belangrijk.
Er was propagandistisch drukwerk, en ook censuur, terwijl talloze gevaren zoals tijgers, kannibalen en schipbreuk de handel in boeken bedreigden. Toch maakten zakenmensen en idealisten uit Nederland in de lange negentiende eeuw de reis naar de Oost en zetten daar een boekhandelsbedrijf op. Hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert laat aan de hand van veel uniek beeldmateriaal zien hoe die boekcultuur er in ‘de Oost’ uitzag.'
U kunt de lezing online beluisteren.

Kuitert publiceerde vorig jaar het boek Met een drukpers de oceaan over. Koloniale boekcultuur in Nederlands-Indië (Prometheus). Bij boekcultuur denk je ook aan wát er dan werd gelezen; daar gaat Kuitert nauwelijks op in. Maar het boekenbedrijf is ook interessant.

Share our website